+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

Het overkwam Marc Loohuis die in Spanje een eigen vakantiehuis heeft en een auto had gehuurd. Alle koffers bleken gestolen te zijn en dat terwijl ze extra veel spullen meegenomen hadden om achter te laten in het vakantiehuis. “De auto was onbeschadigd en de koffers waren niet zichtbaar in de auto”, aldus Loohuis.

Verzekering wil niet vergoeden
Loohuis meldt de diefstal bij zijn doorlopende reisverzekering van ABN AMRO. Die stuurt een schade-expert en zegt dat steeds meer autosleutels geskimd worden en op die manier zonder braakschade ‘opengebroken’ worden. “Hij gaf aan dat er vanwege die skimmethodes wel reden is om te vergoeden. Het zou uit de tijd zijn om dat niet te doen.” Toch vergoedt ABN AMRO niet en zegt de expert in het rapport naar ABN AMRO iets anders. “Hij adviseert daar negatief, omdat er geen braakschade is en dus is er geen vergoeding, omdat dat zo in de algemene voorwaarden staat.

Verzekeraar heeft gelijk
Advocaat Caspar Janssens van Kneppelhout & Korthals Advocaten geeft ABN AMRO gelijk, omdat het nou eenmaal zo in de voorwaarden opgenomen staat. Op de vraag of ABN AMRO niet uit coulance zou kunnen vergoeden, omdat Marc nog niet eerder geclaimd heeft, zegt Janssens dat dat in principe niet hoeft. “Coulance is iets waarop je geen aanspraak kan maken.” Janssens zegt dat verzekeringsexperts vaak een beetje op hand van hun opdrachtgever zijn, “maar in principe zegt die expert niet iets dat onjuist is”.
Janssens raadt Loohuis aan om een verzekeraar te zoeken die wel tegemoet komt aan de eisen die je aan je reisverzekering stelt. “Mensen blijven vaak jarenlang hangen bij een verzekeraar.”

Reactie ABN AMRO
Radar heeft verzekeraar ABN AMRO gevraagd of het niet eens tijd wordt om hun verzekering aan te passen. Steeds meer auto’s hebben immers ‘keyless entry’ waardoor het makkelijk is om via skimming een auto open te krijgen. De verzekeraar vindt zijn huidige verzekering niet uit de tijd, omdat alle verzekeraars dezelfde voorwaarden hanteren dat er braakschade moet zijn. “Het feit dat in auto’s steeds makkelijker kan worden ingebroken zonder schade achter te laten. kan niet afgewimpeld worden op verzekeraars. Klanten moeten op dit punt ook zelf voorzichtig zijn en inbraakwerende maatregelen treffen”, aldus ABN AMRO.
Verzekeraar A.S.R. heeft een ander standpunt. Zij onderzoeken per ‘braakschadevrije’ inbraak naar aanvullend bewijs, zoals camerabeelden of dat er meer inbraken zijn gemeld in de buurt op dezelfde tijd.
Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars zegt dat verzekeraars over het algemeen coulant zijn bij diefstal zonder braakschade, maar dat zij vrij zijn om te besluiten hoe coulant ze zijn.

Bron: Tros Radar
Afbeelding: Politie preventie autoinbraak

Michelle van Diest adviseert de autosleutel goed op te bergen, bij voor keur in een afgesloten metalen blik., dit verkleint de kans op skimming. Overigens brengt zij een groot deel van haar verzekeringen onder bij A.S.R.

Share This