+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

Een gesloten deur houdt giftige stoffen en vuur een tijd langer buiten de slaapkamer.

Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen redt levens bij brand. Er is daardoor meer tijd om veilig te vluchten en gered te worden.

Dat stellen Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting op basis van nieuwe onderzoeksresultaten, die vanochtend bij de start van de Landelijke Brandpreventieweken gepresenteerd worden.

„De nieuwe inzichten maken duidelijk dat we het sluiten van deuren moeten promoten”, zegt René Hagen, voorzitter Brandpreventieweken en tevens lector Brandpreventie bij de Brandweeracademie. „Veel mensen sluiten de binnendeuren niet bij het naar bed gaan, terwijl de overlevingskans bij een woningbrand extreem toeneemt wanneer de deuren gesloten zijn en blijven.”

„Zowel vanuit recente praktijkvoorbeelden van woningbranden als wetenschappelijk onderzoek stel ik vast dat deuren sluiten het aantal brand(wonden)slachtoffers doet dalen”, meent Hagen.

Bij 27 van de onderzochte fatale woningbranden in 2015 zijn 31 doden gevallen. En ook dit jaar zijn er al veel slachtoffers te betreuren van woningbranden. In veel gevallen speelt het al dan niet sluiten van de binnendeuren een belangrijke rol.
Hagen: „Bijvoorbeeld bij een brand in een seniorenflat waarbij in dié woningen waar de deur open stond, de bewoners helaas overleden zijn. Terwijl de bewoners van de appartementen met gesloten deur dezelfde brand overleefden.”

„Benno, één van de bewoners, werd wakker van een enorm lawaai een etage lager. Onderaan de trap opende hij de gangdeur en stond meteen in een grote vuurzee. De deur had het vuur én de rook tegengehouden”, stelt de lector. „Samen met zijn vriendin vluchtte Benno door het vuur heen naar buiten. Hij liep daarbij weliswaar brandwonden op, maar overleefde dankzij de gesloten tussendeuren deze brand. Was de deur open geweest dan was de giftige rook al veel eerder naar boven getrokken met fatale gevolgen.”

Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – nog enige tijd buiten de leefruimte blijft. „Juist senioren zijn heel kwetsbaar bij brand, omdat ze minder mobiel zijn. Daarom is elke minuut extra vluchttijd voor hen, maar ook voor andere leeftijdsgroepen, zo belangrijk”, meent Hagen.

Bron: telegraaf .nl

Van Diest Verzekeringen, Michelle van Diest

Share This