+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

Om de beste autoverzekering te krijgen, is het van groot belang dat je geen ongeluk veroorzaakt. Dit kan namelijk resulteren in een hogere premie en dat wil natuurlijk iedereen voorkomen. Het onvermogen om de juiste banden te kiezen voor de auto, speelt een vitale rol in duizenden verkeersongevallen per jaar. Onderzoek door de ANWB toont aan dat bijna 40% van alle ongelukken worden veroorzaakt door slechte banden. Je kunt dan wel de beste remmen op de markt hebben, maar als de banden zijn versleten zal dit niet veel helpen. Wanneer je remt, is het namelijk de bedoeling dat er voldoende wrijving tussen het wegdek en de banden ontstaat, om zodoende het voertuig tot stilstand te kunnen brengen. Als de banden echter versleten zijn, is er niet genoeg wrijving en glijdt de band van het wegdek, zonder de auto te stoppen. Dit geldt echter ook voor het stuurvermogen.

Er zijn een aantal basisregels die je moet volgen als het aankomt op de veiligheid van de banden. Zorg er altijd voor dat je de juiste en veilige banden op je auto hebt geplaatst. Daarnaast is het ook van belang dat banden altijd worden vervangen door andere banden met dezelfde maat aanduiding, zoals ook wordt aanbevolen door de fabrikant van het voertuig of van de banden. Ook het merk, grootte en het bandenprofiel moet hetzelfde zijn op elke as.

Ook is het van belang dat alle vier banden van dezelfde grootte zijn, dezelfde snelheid hebben en ook dezelfde structuur hebben. Koop nooit tweedehands banden, want er bestaat altijd een kans dat deze illegaal geïmporteerd worden en dan ook weer illegaal verkocht worden.

Zo is het ook belangrijk dat je uitkijkt voor namaakbanden, die meestal verkocht worden als illegale kopieën van gerespecteerde merken. De originele merken hebben altijd een SABS stempel van goedkeuring. Als er twee radiaalbanden gebruikt worden, dan is het belangrijk om de radialen op de achteras te plaatsen. In sommige gevallen, en dit is met name waar bij commerciële voertuigen, kan de fabrikant verschillende maten van banden aanbevelen voor de voor- en achter assen. Ga er ook nooit vanuit dat de banden op je voertuig juist zijn, zelfs als je ze nieuw hebt gekocht. Daarom is het aan te bevelen dat je altijd banden koopt van een geautoriseerde dealer van je voertuig, omdat je anders zou kunnen worden uitgerust met potentieel dodelijke banden.

Over- en onder-inflatie vermindert het contact van de band met de weg en verkort daardoor de levensduur van de banden. Dit zorgt ervoor dat de band op dezelfde manier gereageerd als onder inflatie en overbelasting. Hetzelfde geldt echter ook voor onderbelasting.

Ook al heb je de beste banden van de wereld, je zult er toch altijd voor moeten zorgen dat de banden geschikt zijn voor het seizoen waarin je rijdt. In Duitsland is het bijvoorbeeld verboden om met zomerbanden in de winter te rijden. In ons land is dit nog niet het geval, maar toch moet je ervoor zorgen dat je op tijd winterbanden op je auto plaatst of laat plaatsen. Deze banden bieden meer grip op de weg, waardoor er ook in slechte weersomstandigheden, zoals regen, gladheid of sneeuw, een betere grip is op het wegdek en hierdoor de kansen op een ongeluk flink verminderd worden.

Als je je aan de bovengenoemde regels houdt, en je natuurlijk ook met een gezond verstand je auto bestuurt, dan kun je de kansen op een ongeluk dramatisch verkleinen. Dit is natuurlijk niet alleen maar beter voor de veiligheid van jou en je gezin, maar uiteindelijk ook voor de premie die betaalt voor een autoverzekering.

Bron: verzekeringsnieuws

Share This