+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

Het traditionele bankkantoor in dorp en stad zal helemaal verdwijnen. Banken houden elk waarschijnlijk twintig tot dertig kantoren, maar die hebben een heel ander karakter dan de huidige filialen. Deze ontwikkeling schetst Gerard Zandbergen, directeur van Locatus. Dit is een onderzoeksbureau dat is gespecialiseerd in het reilen en zeilen in de retailsector.

Volgens Zandbergen gaan banken zogenoemde ‘flagship stores’ openen, zoals die bekend zijn van Apple en de grote modemerken. In deze, vaak grote, vestigingen draait het om merkbeleving. Het traditionele bankkantoor is volgens Zandbergen over tien jaar ‘helemaal verdwenen’. Marketingdeskundigen voorzien verder dat banken met nieuwe vormen gaan experimenteren, zoals met ‘pop-up stores’; tijdelijke locaties op plekken waar veel klanten samenkomen.

Gehalveerd
Het traditionele bankkantoor, decennia lang een vaste waarde in ieder zichzelf respecterend dorp of stad, verdwijnt in hoog tempo. Het aantal filialen waar klanten terecht kunnen is in de afgelopen tien jaar al gehalveerd. In de periode 2004-2014 zijn bij ABN Amro (en Fortis), ING, Rabobank en SNS Reaal 1501 bankfilialen verdwenen, blijkt uit onderzoek dat Locatus op verzoek van het Financieele Dagblad heeft gedaan. Dat is een daling van 52%. Begin november waren er nog 1371 bankfilialen in Nederland. De afname is het sterkst buiten de Randstad, waar in steeds grotere gebieden geen bankkantoor meer staat. Maar ook in de Randstad neemt het aantal filialen snel af.
Het grote kantorennetwerk kost banken vooral geld: een pand en personeel om het te bemannen. Nederlanders stappen ondertussen massaal over op mobiel bankieren via de smartphone en bezoeken het bankkantoor nog maar zelden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek doet al meer dan 80% bankzaken via de computer.
Verder snijden

Banken moeten daarnaast in de kosten snijden om hun winstgevendheid te verhogen. Zij moeten in de komende jaren voldoen aan zwaardere kapitaaleisen. Zowel Rabobank als ABN Amro heeft aangekondigd de komende jaren verder te schrappen in het kantorenbestand. De Rabobank wil in 2016 op rond de 400 filialen landelijk uitkomen, nu zijn dat er 566. Dat is nog slechts een derde van het aantal vestigingen dat de bank tien jaar geleden had. De krimp zal dus zeker doorzetten. Kenners verwachten zelfs dat het vertrek uit het straatbeeld nog veel sneller kan gaan dan nu al is aangekondigd.

ABN Amro gaat zeker kantoren sluiten, maar heeft officieel geen getal bekend gemaakt. De bank zegt het tempo van de sluitingen af te laten hangen van de snelheid waarmee het klantgedrag verandert. Maar in het tv-programma Pauw zei bestuursvoorzitter Gerrit Zalm onlangs dat hij verwacht de komende drie jaar zeker 100 van de circa 300 kantoren te sluiten.

Verlies aan banen
Deze zomer becijferde uitkeringsorganisatie UWV dat de digitalisering in de financiële sector gepaard gaat met een groot verlies aan banen. Na het verlies van 38.000 banen tussen 2007 en 2013, verdwijnen volgens het UWV de komende vijf jaar per saldo nog eens 15.000 arbeidsplaatsen in de sector.
Bron: Fd.nl

Krijgt u de tijd en aandacht die u verdient? Biedt de bank u de specialist en die herkenbare contactpersoon? Ik weet het antwoord op deze vragen…………en u hoogstwaarschijnlijk ook.

Michelle van Diest, Van Diest Verzekeringen wil graag uw vertrouwde verzekeringstussenpersoon zijn! Bel voor een afspraak 0614 594 153

Share This