+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

In mijn blog van 24 november 2014 stond ik, voor uw veiligheid, stil bij winterbanden, 11 mei waren de ijsheiligen, de winter is voorbij en de zomerbanden mogen weer onder uw auto.

Wat is een zomerband?
Zomerbanden zijn banden die goed presteren onder zomerse omstandigheden. Ze hebben een goede grip tijdens hoge temperaturen. De zomerband heeft geen lamellen, maar heeft brede sleuven. Deze sleuven zorgen voor een goede waterafvoer. Zomerbanden zijn tevens van hard rubber gemaakt terwijl winterbanden van wat soepeler rubber gemaakt zijn. Een zomerband heeft een laag profiel met slappe en vrij ondiepe groeven. De zomerband bevat een uniek loopvlakprofiel en kunnen zo gemakkelijk water wegvoeren dit voorkomt een gevaarlijke situatie zoals een slippartij.

Ook heeft de zomerband brede schouders waardoor de auto een beter wegcontact en een goede grip heeft. Een zomerband slijt minder snel tijdens hogere temperaturen, een winterband kan snel gaan slijten tijdens hogere temperaturen.

Wanneer zomerband?
Een zomerband geeft meer grip tijdens zomerse omstandigheden ( boven de 7 graden Celsius), ook is de remweg tijdens hogere temperaturen korter dan een winterband of een all-weather band. Zomerbanden stoppen drie meter eerder bij een snelheid van 100 kilometer per uur en een temperatuur van 20 graden Celsius dan een winterband. De vele lamellen in de winter en all-weather band zorgen voor een langere remweg bij hogere temperaturen. Een winterband slijt, door de hoge temperaturen in de zomer, wat sneller. Zomerbanden zijn tegen deze temperaturen beschermt en zullen dus niet zo snel gaan slijten.

In de zomer tijdens een nat wegdek heeft een zomerband meer grip dan een winter of all weather band. Ook “plakt” een zomerband beter op de weg dan de andere typen banden, dit zorgt eveneens voor een betere grip.

Voordelen:
Goede grip bij zomerse omstandigheden.
-Korte remweg bij hogere temperaturen.
-Minder slijtage tijdens hogere temperaturen.
-Goede waterafvoer door de brede sleuven.
-Maximaal profiteren van het aantal pk’s van uw auto.
-Lager brandstofverbruik.
-Verkleinen de kans op slippen.
-Meer stuurcontrole bij hoge temperaturen.

Feiten over zomerbanden:
Een zomerband heeft een kortere remweg op droog en nat wegdek dan all-weather -en winterbanden
-Een zomerband is niet geschikt voor de winter
-Een zomerband heeft een lager brandstofverbruik dan een winterband
-Een zomerband verkleint de kans op slippen op een nat wegdek
-Een zomerband is alleen geschikt voor temperaturen boven de 7 graden Celsius

Bron: https://www.autobanden-365.nl/zomerbanden.html
De beste zomerbanden – ANWB test
Bron: http://www.anwb.nl/auto/tests/bandentests/zomerbandentest/beste-zomerbanden-anwb-test-2014

Van Diest Verzekeringen denkt graag met u mee, om zo ongelukken en schades te voorkomen.

Share This