+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

Als u uw voertuig verkoopt, moet u er voor zorgen dat de koper het voertuig op zijn naam overschrijft. Gebeurt dat niet, dan blijft u verantwoordelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een voertuig. Als u een bekeuring krijgt, moet u deze betalen. Hier kunt u lezen wat u moet doen om dit te voorkomen. U kunt het voertuig verkopen aan een particulier of rechtspersoon (B.V., N.V., V.O.F.) of aan een RDW erkend bedrijf.

Wat kunt u doen?
• Controleren documentnummer
• Controleren documentnummer – tenaamstellingscode
• Voertuiggegevens raadplegen
Voertuig verkopen aan een particulier of rechtspersoon
De overschrijving regelt de koper bij een kentekenloket of RDW-balie via de volgende stappen. De koper kan het voertuig eventueel ook online overschrijven.
1. U vraagt de koper om de overschrijving te regelen bij een kentekenloket of RDW-balie. U kunt eventueel zelf mee gaan, maar dat hoeft niet.
2. U geeft de koper de documenten die hij nodig heeft om het voertuig op zijn naam te laten zetten (zie onder ‘documenten die u aan de koper moet geven om het voertuig op naam te zetten’).
3. De koper krijgt van de medewerker een bewijs dat het voertuig niet meer op uw naam staat. Dit bewijs heet een vrijwaringsbewijs.
4. U vraagt de koper om het vrijwaringsbewijs. Hiermee kunt u aantonen dat het voertuig niet meer van u is.
5. Als u dit bewijs heeft gekregen, geeft u de koper:
als u in het bezit bent van het papieren kentekenbewijs:
– het Voertuigbewijs, het APK-keuringsrapport en het voertuig

als u in het bezit bent van het kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel
kentekencard genoemd):
– het APK-keuringsrapport en het voertuig
Voorwaarden
• U moet het complete papieren kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode in uw bezit hebben, anders kan de koper het voertuig niet op zijn naam zetten. Als u het kentekenbewijs (of deel ervan) kwijt bent, dan moet u eerst een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Bent u de tenaamstellingscode kwijt, dan moet u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.
• De koper is minimaal 18 jaar oud (16 jaar als u een brommer wilt verkopen)
• De koper woont in Nederland en is bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Woont de koper in het buitenland dan kan overschrijven niet bij een kentekenloket. U moet dan met de koper naar een RDW-keuringsstation of RDW–balie gaan om het voertuig voor uitvoer aan te melden.
Documenten die u de koper moet geven om het voertuig op naam te zetten:
• het Tenaamstellingsbewijs en
• het Overschrijvingsbewijs
• de kentekencard en
• de tenaamstellingscode
Voertuig verkopen aan een RDW erkend bedrijf
U kunt uw voertuig ook verkopen aan een voertuigbedrijf. Dat bedrijf moet dan wel door de RDW erkend zijn. U kunt dit zien aan het RDW-bordje op de muur waarop bijvoorbeeld staat Afgifte vrijwaringsbewijzen.
Bij de verkoop geeft u het complete kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode aan de medewerker van het voertuigbedrijf. Ook laat u een geldig legitimatiebewijs zien. U krijgt van de medewerker dan een bewijs dat het voertuig niet meer op uw naam staat. Dit bewijs heet een vrijwaringsbewijs.
Kentekenbewijs moet compleet zijn
U moet een compleet kentekenbewijs hebben om het voertuig aan het voertuigbedrijf te kunnen verkopen. Als u het kentekenbewijs (of een deel ervan) kwijt bent, dan moet u eerst een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Bent u de tenaamstellingscode kwijt, dan moet u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.
Controleren documentnummer en tenaamstellingscode
Heeft het voertuig dat u koopt of verkoopt een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan kunt u via de dienst ‘Controleren documentnummer’ gratis controleren of een kentekencard de laatst afgegeven kentekencard bij een voertuig is.
Via de dienst ‘Controleren documentnummer/tenaamstellingscode’ kunt u gratis controleren of een kentekencard en een tenaamstellingscode bij elkaar horen.
Schorsing wordt automatisch beëindigd bij overschrijving
Als u een voertuig verkoopt dat u langere tijd niet heeft gebruikt en waarvan u de verplichtingen heeft stopgezet (geschorst), dan wordt de schorsing door de overschrijving op de naam van de koper of voertuigbedrijf automatisch beëindigd.

Bron: RDW
foto: stock

ichelle van Diest, te vaak zie ik dat het fout gaat bij het verkopen of schorsen van een voertuig, men heeft geen vrijwaringsbewijs, de verzekering loopt nog door na verkoop. Of erger nog, het voertuig is niet verzekerd. Binnen no-time ontvangt de eigenaar van het RDW dan een forse boete!! VOORKOM DIT!!!

Share This