+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

Denk aan winterbanden, een Umweltplakette en eventueel sneeuwkettingen

In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden: rij dus op winterbanden in Duitsland als het winter is of wordt. Dan moeten auto’s ook beschikken over een winteruitrusting. Winterbanden in Duitsland soms laat in het voorjaar

Het is in Duitsland verplicht winterbanden of all season banden te hebben indien de winterse omstandigheden dat vereisen. Van winterse omstandigheden is volgens de wet in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.
Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is. Ook buiten de wintermaanden kan er sprake zijn van winterse omstandigheden. Voor winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd. Een winterband met een profieldiepte minder dan 4 mm verliest zijn winterse eigenschappen.

Sneeuwkettingen
Rij ’s winters dus standaard op winterbanden in Duitsland. En neem voor de bergen ook sneeuwkettingen mee. Sneeuwkettingen zijn namelijk verplicht als dit door een verkeersbord wordt aangeven. Deze verplichting geldt ook voor vierwiel aangedreven auto’s. Met sneeuwkettingen mag maximaal 50 km per/h gereden worden.
Milieusticker voor stadscentra Duitsland

Umweltplakette voor Duitse milieuzones
Iedereen die wel eens naar Duitsland reist, kan te maken krijgen met zogenaamde “Umweltzones”. Deze milieuzones hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. U mag zo’n gebied alleen inrijden wanneer uw auto een milieusticker heeft. Deze milieustickers (Umweltplaketten) kunt u online aanvragen, maar ook persoonlijk in de ANWB-winkel bestellen. De sticker wordt dan binnen 5 werkdagen thuisgestuurd.

De gebieden waarvoor beperkingen gelden (Umweltzone), zijn te herkennen aan een verkeersbord met daaronder de soort milieusticker (Umweltplakette) die u nodig heeft om die zone in te mogen rijden. Heeft uw voertuig niet de getoonde sticker, dan mag u dat gebied dus niet inrijden. Ook voertuigen met een buitenlandse registratie, zoals bijvoorbeeld een Nederlandse, moeten een milieusticker hebben om dat gebied in te mogen.
Alle milieuzones in Duitsland hebben inmiddels de gele sticker als minimumeis. De rode sticker heeft dus geen functie meer en wordt niet meer aangeboden.
Aangezien er geen autosnelwegen zijn in Duitsland die onderdeel zijn van een Umweltzone heeft u voor doorreis naar Oostenrijk of Zwitserland geen milieusticker nodig.

Bron: ANWB en Van Diest Verzekeringen

Van Diest Verzekeringen, doet meer voor u en helpt u graag de winterdoor! info@vandiestgroep.nl

Share This