+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

Inboedelverzekering, hoe werkt het?

Als je een inboedelverzekering afsluit, berekent de verzekeraar wat je inboedel ongeveer waard is. Deze inboedelwaarde wordt onder andere berekend aan de hand van je postcode, huisnummer, inkomen en de gegevens van je woning.

Wat is de nieuwwaarde?
De nieuwwaarde is het bedrag dat je nodig hebt om een nieuw en gelijkwaardig product te kopen. Hoe werkt dit? Als er wordt ingebroken in je woning en je televisie van nog maar twee maanden oud wordt gestolen, krijg je van de verzekeraar de nieuwwaarde vergoed. Je kunt dan direct naar de winkel om een nieuwe en gelijkwaardige televisie te kopen.
Is je televisie niet gestolen, maar beschadigd? Dan krijg je het verschil tussen de nieuwwaarde en de restwaarde vergoed. Kost de televisie in de winkel 1.000 euro en is hij na de schade nog maar 400 euro waard? Dan vergoedt de verzekeraar 600 euro. Verzekeraars gebruiken een tabel om de restwaarde te berekenen.

Wat is de dagwaarde?
Als je inboedel minder waard is dan 40% van de nieuwwaarde, vergoedt de verzekeraar de dagwaarde. De verzekeraar gebruikt hiervoor een speciale afschrijvingstabel. Hoe werkt dit?
Je hebt een televisie gekocht voor 1.500 euro en na 3 jaar is deze niets meer waard. De afschrijving is dan 500 euro per jaar. Als de televisie na twee jaar wordt gestolen, is de restwaarde nog maar 500 euro. Dit is minder dan 40% van de nieuwwaarde. De verzekeraar keert dan ook de dagwaarde uit.
Iedere verzekeraar mag zelf bepalen wanneer hij de dagwaarde uitkeert en hoeveel dat is. De waarde wordt berekend op basis van de levensduur, dagwaardemeter of tweedehandswaarde van je spullen. De waarde die de verzekeraar bepaalt, staat vast.

Wanneer vergoeden verzekeraars dagwaarde?
De meeste verzekeraars hanteren direct na aanvang van de verzekering de 40%-regeling. Een enkeling doet het anders. Zo keren ANWB en Unigarant het eerste jaar de nieuwwaarde uit. Daarna gaan ze over op de 40%-regeling. Nationale Nederlanden biedt zelfs 10 jaar de nieuwwaarde voor ze overgaan op de dagwaarde.

Kostbare spullen apart verzekeren
Goed om te weten dat met je inboedelverzekering niet alles verzekerd is. Sommige verzekeraars sluiten bepaalde spullen uit van de verzekering. Zo vergoedt niet elke verzekeraar je laptop of televisie. Ook heeft iedere verzekeraar aparte maximum bedragen voor sieraden, audio- en computerapparatuur en overige kostbare spullen. Let dus goed op bij het afsluiten van een inboedelverzekering dat jouw waardevolle spullen goed zijn meeverzekerd.

Bron: independer

Goede inboedelverzekering – Van Diest Verzekeringen!

Share This