+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

In de donkere wintermaanden wordt er meer ingebroken, dat weet de politie al jaren. Een inbraak heeft grote gevolgen voor uw gevoel van veiligheid en voor uw portemonnee. Met een goede verzekering beperkt u de financiële schade.

Met de ‘r’ in de maand is het weer extra oppassen geblazen: inbrekers zijn het actiefst in de donkere maanden (oktober tot en met maart). De piek is tijdens de kerstdagen; het risico op woninginbraak is dan twee keer zo hoog als in de zomermaanden. Warme dagen zijn voor gelegenheidsdieven wel weer een dankbare periode. Zij kunnen hun slag slaan als bewoners ramen en deuren open laten sta

In 2013 werd er in Nederland 87.480 keer ingebroken, wat neerkomt op 240 inbraken per dag. Dat is iets lager dan de 250 inbraken per dag in 2012, maar het gemiddelde schadebedrag per inbraak was helaas wel hoger.
Grote provinciale verschillen

Ondanks een lichte daling van het ANIP hebben inwoners van de provincie Noord-Brabant de meeste kans op inbraak: per 1.000 huishoudens noteren verzekeraars daar jaarlijks 6,3 claims, tegenover 6,7 in 2012. Flevoland (5,8) en Limburg (5,2) scoren ook relatief hoog. Groningen (1,8) is nog steeds de veiligste provincie, al nam de inbraakkans daar wel met 12 procent toe. Van de grote steden met meer dan 50.000 huishoudens was het inbraakrisico net als vorig jaar het hoogst in Breda, Almere en Nijmegen.

Meer inbraakkans in Vinex-wijken
In de tweede Risicomonitor Woninginbraken die het Verbond van Verzekeraars net als vorig jaar uitbrengt is dit jaar voor het eerst een vergelijking gemaakt tussen 106 Vinex-wijken en vergelijkbare omliggende wijken. De inbraakkans in de onderzochte Vinex-wijken is 15 procent hoger dan in andere stedelijke gebieden. De vermoedelijke verklaring hiervoor is dat er in Vinex-buurten minder sociale controle is: bewoners kennen elkaar minder goed en zijn vaker van huis. Ook tellen de wijken relatief veel tweeverdieners die vaker waardevolle spullen in huis hebben.

Psychische klachten
Slachtoffers van een inbraak houden daar vaak langdurig psychische en lichamelijke klachten aan over. Dit blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). Van de mensen die in de afgelopen vijf jaar te maken kregen met een woninginbraak had een groot deel in de weken daarna last van inslaapproblemen, onrustig slapen of nachtmerries. Ook concentratieproblemen, neerslachtigheid en gespannenheid kwamen vaak voor. Bijna 40 procent zegt het gevoel van veiligheid in eigen huis kwijt te zijn. En maar liefst 20 procent verwacht zelfs zijn leven lang last te houden van een inbraak.

Maatregelen treffen
Voorkom inbraakellende door uw huis veiliger te maken. Op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen http://www.politiekeurmerk.nl/bewoners/preventietips/ vindt u talloze preventietips om de kans op inbraak te verkleinen. Met een goed beveiligd huis kunt u bovendien een korting krijgen op de premie van uw inboedelverzekering.
bron: www.verzekeraars.nl/veiligheid

Wilt u meer informatie en advies over dekking en premies van uw inboedelverzekering? Neem contact op met Michelle Van Diest, Van Diest Verzekeringen http://vandiestgroep.nl/contact/

Share This