+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

Mag je autorijden met een gebroken been of arm?

Door letsel aan je armen of benen kan jouw rijvaardigheid negatief beïnvloed worden. In hoeverre maakt dat voor de autoverzekering uit? Ben je verzekerd als je met een gebroken arm of een ander letsel een ongeval met de auto veroorzaakt?

Als je op krukken loopt of je hebt een gekneusde arm ben je waarschijnlijk minder rijvaardig. De artsen zullen je afraden om met jouw letsel in een auto te rijden. Bij een gebrek aan alternatieven kun je ervoor kiezen om toch auto te rijden. Maar wat gebeurt er bij een ongeval? Biedt de autoverzekering dekking als je lichamelijk minder goed in staat bent om te rijden?

Ongeluk door een letsel
Bij een ongeval gaat de verzekeraar voor de autoverzekering niet gelijk uitzoeken of er omstandigheden waren waardoor jou rijvaardigheid minder goed was. Ze zullen geen alcoholtest af laten nemen of uitzoeken of je medicijnen gebruikte die jouw rijvaardigheid hebben beïnvloed. Ook weet je verzekeraar niet of je met een beperking de auto aan het besturen was. Mocht de verzekeraar het op de een of andere manier wel weten, kan het invloed hebben op de dekking in de autoverzekering. De tegenpartij zal hierdoor niet gedupeerd worden. De autoverzekering keert aansprakelijkheidsschade gewoon uit. Eventueel kan jouw verzekeraar de schade vervolgens wel op jou verhalen.

Draai je zelf voor de schade op?
In principe volgt er uit de autoverzekering gewoon een uitkering en kan de schade niet verhaald worden op de bestuurder van de auto. Rijd jij in een auto met een arm in het gips dan is er dus dekking. In het geval de verzekeraar van mening is dat je niet achter het stuur mag met een dergelijk letsel, ligt de bewijslast bij de verzekeraar. Hij moet dus aantonen dat je door het letsel niet in staat was om in een auto te rijden. Je moet een gevaar op de weg zijn met bijvoorbeeld je gebroken arm anders biedt de autoverzekering gewoon dekking. Het is lastig voor de verzekeraar om aan te tonen dat er sprake was van gevaarlijke omstandigheden door een letsel.

Is het rijbewijs wel geldig met een gebrek?
De verzekeraar kan de schade ook op jou verhalen als je geen geldig rijbewijs had tijdens het ongeval. In de Wegenverkeerswet staat met veel woorden het volgende omschreven: De geldigheid van het rijbewijs vervalt in het geval de automobilist niet (meer) beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid die vereist is om het voertuig te besturen.

Wanneer ben je lichamelijk niet meer geschikt om een auto te besturen? Dat is een kwestie van interpretatie. Het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR) kan uitsluitsel geven. Zij kunnen het testen en er een uitspraak over doen. Maar dit is niet de oplossing bij letsel, want uitsluitsel kan drie maanden duren.

Conclusie! Mag je rijden met een gebroken of gekneusde arm of been? De wettelijke bepalingen zijn er niet duidelijk over. Het moet per geval beoordeeld worden. Het advies is om niet achter het stuur te gaan met een dergelijk lichamelijk letsel. Zoek naar alternatieven voor je eigen veiligheid en voor de verkeersveiligheid in het algemeen

bron: Gana, Regio polis

Heb je nog vragen: neem contact op met Van Diest Verzekeringen, Michelle van Diest

Share This