+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

Steeds meer aanrijdingen worden opzettelijk veroorzaakt om verzekeringsgeld op te strijken.

Dit zegt Wouter Verkerk van het Verzekeringsbureau Bestrijding Voertuigcriminaliteit. In 2016 is het aantal fraudegevallen dat is opgespoord met 35% gestegen.

Bewust aanrijding veroorzaken
Fraudeurs veroorzaken met opzet een aanrijding om daarna het verzekeringsgeld op te strijken. Dit doen ze bijvoorbeeld door onverwachts op de rem te trappen, zodat er iemand achterop rijdt. Daarna dienen ze de schade in bij de autoverzekeraar En vaak wordt het schadebedrag nog verhoogd door bijvoorbeeld letselschade als een whiplash te claimen.

Verzekeraars krijgen maar moeilijk vat op deze vorm van criminaliteit. In Engeland zijn al goed georganiseerde bendes actief, die zo hun geld proberen te verdienen.

Zelf slachtoffer?
Georganiseerde bendes kunnen intimiderend te werk gaan na een aanrijding. Ze willen dan bijvoorbeeld dat je de schade direct betaalt. Verzekeraars raden aan om dat vooral niet te doen. Denk je dat de aanrijding met opzet is veroorzaakt, meld dit dan bij de verzekeraar. En schrijf de naam en het kenteken van de tegenpartij op. Voel je je bedreigd of geïntimideerd, meld dit dan bij de politie.

Fraude zorgt voor hogere premies

In 2015 hebben verzekeraars in totaal voor zo’n 90 miljoen euro aan fraude opgespoord. Dit meldt het Verbond van Verzekeraars. De werkelijke schade schatten ze vier tot vijf keer zo hoog. Alleen al voor motorvoertuigen ligt dit bedrag rond de 20 miljoen euro. Het Verbond zegt dat de voorlopige cijfers een flinke stijging laten zien. Uiteindelijk zorgt de fraude met schadegevallen ervoor dat verzekeraars meer schade moeten uitkeren. En dat zorgt ervoor dat autoverzekeringen duurder worden.

Bron: Aalt van Bokhorst, Independer

Van Diest Verzekeringen, Michelle adviseert, maak u niet schuldig aan fraude en overkomt het u, neem direct contact op met haar.

Share This