+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

Met het slechte weer van de laatste weken krijg ik veel vragen of schade door noodweer eigenlijk gedekt is. Op zich is dit een simpele vraag, maar het antwoord is wat minder eenvoudig.

Het weer kan een flinke invloed hebben op bezittingen zoals huizen. Flinke buien en stevige winden kunnen behoorlijk veel schade veroorzaken, wat in totaal op kan lopen tot tientallen miljoenen euro’s.
Met het veranderende weer wordt het steeds belangrijker goed verzekerd te zijn tegen deze risico’s.
Hiervoor bestaat de weerschadeverzekering, al is deze overbodig voor particulieren. Zij kunnen schade door het weer namelijk vaak verhalen op hun opstal-, inboedel-,of all risk autoverzekering.

Verzekeren van de woning tegen natuurgeweld
Onder de opstalverzekering valt in de meeste gevallen in ieder geval de schade die wordt veroorzaakt door storm, hagel en blikseminslag.
Bij andere vormen van noodweer verschilt de dekking per verzekeraar. Gevoelige onderdelen van het huis zoals bijvoorbeeld een rieten dak zijn niet per definitie goed verzekerd, het is daarom goed om daarover deskundig advies in te winnen alvorens een verzekeraar te kiezen. In alle gevallen geldt er vaak een eigen risico van ten minste honderd euro.

Verzekeren van inboedel en auto tegen weersinvloeden
De inboedel van het huis wordt verzekerd met een inboedelverzekering. Hierbij is de schade door het weer als hiervoor genoemd meeverzekerd. De dekking kan wel flink verschillen dus het is belangrijk goed op te letten wat er precies gedekt wordt bij het afsluiten van een inboedelverzekering.
Voor de auto gelden andere regels, want daar hangt de dekking af van het type autoverzekering . Alleen de all risk verzekering (of casco verzekering) vergoedt de kosten van schade door noodweer.

Wat te doen bij schade door noodweer?
Het is belangrijk zo snel mogelijk melding te maken van een schade bij de tussenpersoon , Van Diest Verzekeringen. Daarnaast is het noodzakelijk om verdere schade te voorkomen, omdat deze vaak niet gedekt wordt als de gevolgschade voorkomen had kunnen worden. Als er een noodoperatie nodig is dient er gebruik te worden gemaakt van een degelijke reparateur die een factuur kan leveren die vervolgens bij de verzekering ingediend kan worden.
Naast de noodzakelijke aanpassingen om verdere schade te voorkomen dient er niets te worden gedaan aan de plek waar de schade is opgetreden. Het is slim om bijvoorbeeld foto’s te maken van de plek om uiteindelijk de verzekeraar zo goed mogelijk in te kunnen lichten over de ontstane situatie.
Als de schade groot is zal de verzekeraar vaak een expert langs sturen die de schade op komt nemen en kan beoordelen. Bij kleinere schades is het vaak voldoende om een reparatienota te kunnen overleggen van een betrouwbaar klusbedrijf dat de schade heeft hersteld, meer hierover leest u in de polisvoorwaarden.

Heeft u vragen of schade neem dan zo snel mogelijk contact op met Van Diest Verzekeringen 024- 382 21 40, of 0614 594 153

Share This