+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

In het weekend van 25 tot 27 juli raasde er een zomerse storm over Nederland. In een groot deel van het land was code rood van kracht. Niet voor niets: met windstoten tot 100 KM per uur kon je beter binnen blijven. De totale schade van de storm komt neer op 13 miljoen euro. Voor jouw persoonlijke schade is er de woonhuis-, auto- of reisverzekering. Wat zijn precies de voorwaarden van deze verzekeringen bij stormschade?
Zwaarste zomerstorm sinds 1901
Doorgaans wordt er na een storm vooral veel geclaimd op de inboedel- en opstalverzekering. Gezien de vakantieperiode hebben nu ook reisverzekeraars het druk, met 30 procent meer schademeldingen dan normaal.

Verzekeraars spreken overigens van stormschade wanneer er windstoten van tenminste windkracht 7 gemeten zijn. De storm van zaterdag voldoet hier ruimschoots aan.
Schade per verzekering
We zetten drie soorten schades voor je op een rij met daarbij de verzekering waar je je tot kunt wenden.
• Schade op de camping: weggewaaide tent
Is jouw tentje ondergelopen of waaide de voortent weg? Neem dan contact op met jouw reisverzekeraar. Dit soort schade wordt vergoed vanuit de basisdekking van de reisverzekering. Voor stormschade aan je auto of caravan moet je overigens niet bij je reisverzekeraar zijn. Schade hieraan valt, ook tijdens de vakantie, onder de autoverzekering of caravanverzekering.
• Schade aan je woning: omgewaaide schutting
Bij beschadigingen aan je huis, richt je je tot je opstalverzekeraar. Voor schade in de woning zelf, is de inboedelverzekeraar het aanspreekpunt. Hoewel het verschil tussen opstal en inboedel meestal wel duidelijk is, zijn er ook twijfelgevallen. In onderstaand overzicht zie je wat onder de inboedelverzekering valt, en wat onder de opstalverzekering.

Is de schutting in jouw tuin omgewaaid en stond deze op de erfgrens, houd dan rekening met een vergoeding van 50 procent. De andere helft is voor rekening van de verzekeraar van je buurman.

Stormschade die te maken heeft met achterstallig onderhoud, zoals een losliggende dakgoot, wordt vaak niet vergoed. Verder werken veel verzekeraars bij stormschade met een eigen risico. Dit kan een vast bedrag zijn, of een percentage van het schadebedrag. Hoe dat bij jouw verzekering zit, lees je in de polisvoorwaarden.
• Schade aan je auto: omgevallen boom op het dak
Is jouw auto beschadigd door een omgevallen boom of een weggewaaide tak, dan is het afhankelijk van het type autoverzekering dat je afgesloten hebt, of je een vergoeding krijgt. De WA-verzekering vergoedt enkel schade die jij bij een ander veroorzaakt. Schade door storm wordt dus niet gedekt. Bij de beperkt casco en allrisk verzekering heb je wel een dekking voor stormschade en kun je dus rekenen op een vergoeding.
Check het huis van vakantiegangers op stormschade
Het verbond van Verzekeraars roept buren, vrienden en familie van mensen die op vakantie zijn op om een kijkje te nemen bij het huis van vakantiegangers. Is er schade ontstaan, bijvoorbeeld door een omgevallen boom of weggewaaide dakpannen, dan moet hier zo snel mogelijk wat aan gedaan worden. De schade kan alleen maar groter worden als er niks gebeurt.

Daarnaast is het van belang dat grote takken in de voortuin of oprit opgeruimd worden. Als een grote tak voor een huis blijft liggen, geeft dat aan dat mensen op vakantie zijn. Dit kan tot inbraak leiden.

Heb jij te maken met stormschade neem dan zo snel mogelijk contact op met je tussenpersoon. Bij flinke schade zal je verzekeraar een expert sturen om de schade op te nemen. Zorg zelf in ieder geval voor duidelijk foto’s van de schade. Dit is bewijsmateriaal voor de verdere afhandeling. Verder is het belangrijk om verdere schade te voorkomen: ruim de afgebroken takken op en plak een gebroken ruitje af.

Bron: WEGWIJS.NL

Bij van Diest verzekeringen zijn na deze storm gelukkig niet zoveel schademeldingen binnen gekomen. Mocht u toch schade hebben meldt deze dan alsnog. Via de website, mail, telefonisch of Whatsapp.

Share This