+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

Wie door zijn verzekeraar wordt betrapt op fraude, kan voortaan een boete krijgen van 532 euro. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars donderdag. De maatregel is bedoeld om mensen die op kleine schaal frauderen harder aan te pakken.

Bij grote verzekeringsfraude, bijvoorbeeld als er bedragen van tienduizenden euro’s mee gemoeid zijn, deed de verzekeraar al aangifte. Vaak is er echter sprake van gelegenheidsfraude. Een woordvoerder van de branchevereniging zegt:
“Mensen die al schade hebben door bijvoorbeeld een inbraak of een aanrijding, doen er in zo’n geval een schepje bovenop. Zo zou naast hun televisie ook hun iPad zijn gestolen, of worden er deuken aangewezen die al voor de botsing in de auto zaten. Dit soort fraude werd voorheen in principe niet beboet.”

In 2015 werden volgens het Verbond van Verzekeraars meer dan achtduizend gevallen vastgesteld waarbij was gesjoemeld met verzekeringen, ruim 7 procent meer dan in het jaar ervoor. Er was 79 miljoen euro met de opgespoorde fraude gemoeid.

Vaak eerst contact

Naast de boete opleggen, gaan verzekeraars eventueel ten onrechte uitgekeerd geld terugvorderen en hun onderzoekskosten verhalen op de daders. Bij gevallen waarbij het nog zou kunnen gaan om een vergissing, wordt eerst contact opgenomen om de fout te herstellen, zegt de woordvoerder.

“Bijvoorbeeld als het gaat om een komma op de verkeerde plek, of iets wat een inschattingsfout zou kunnen zijn. Als meteen duidelijk is dat het om fraude gaat, wanneer iemand bijvoorbeeld opgeeft dat er veel meer spullen gestolen zijn dan in werkelijkheid het geval is, gaan we direct tot actie over.”
De rekening voor gelegenheidsfraude komt uiteindelijk bij de ‘nette klanten’ te liggen, zegt de woordvoerder. “Ook door eenvoudige fraude betalen klanten jaarlijks tientallen euro’s te veel.”

Bron: nu.nl

Voorkom ellende, mocht je niet zeker weten of je in je recht staat, bel Michelle – Van Diest Verzekeringen

Share This