+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

Er blijken grote verschillen tussen de bemiddelingskosten die consumenten in rekening worden gebracht bij het afsluiten van een hypotheek.

Hypotiek.nl deed onderzoek: de tarieven lopen uiteen van € 300 tot € 1.800. Gemiddeld zijn de kosten van het afsluiten van een hypotheek hoger dan de advieskosten.
In het onderzoek is gekeken naar de tarieven voor starters op de woningmarkt. Hoewel de meeste onderzochte partijen speciale tarieven voor starters kennen, zijn deze tarieven niet goed te vinden. In de wettelijk verplichte dienstverleningsdocumenten (DVD’s) mogen adviseurs volstaan met gemiddelde tarieven. De standaardsjablonen van de Autoriteit Financiele Markten biedt ruimte voor een specificatie van de tarieven, doch niet alle bedrijven nemen de moeite om dat te doen.
Top 12 van onderzochte bedrijven:
Bemiddelkosten Advieskosten
Vereniging Eigen Huis € 1.800 € 1.050
Van Bruggen € 1.550 € 750
De Hypotheker € 1.495 € 1.495
De Hypotheekshop (Oss) € 1.441 € 1.310
Hypotheek visie € 1.000 € 1.495
SNS bank € 1.000 € 900
ABN Amro € 850 € 900
NHC € 800 € 490
ING € 750 € 1.350
Eye Open € 600 € 350
Rabobank € 350 € 650
Hypotiek.nl € 300 € 395
Gemiddeld € 995 € 927

Duurste bemiddelaar zes keer zo duur als de goedkoopste

Vereniging Eigen Huis brengt haar leden de hoogste bemiddelingskosten in rekening. Zes keer hoger dan de adviseur met de laagste bemiddelingskosten. De onderzoekers hebben Vereniging Eigen Huis om een reactie gevraagd. Ondanks rappel bleef een verklaring achterwege.
Opvallend: advieskosten lager dan de kosten voor bemiddeling
Waar je zou verwachten dat de advieskosten hoger zouden zijn dan de, zoals de ING het noemt, afhandelingskosten blijkt bij een aantal partijen de afhandeling (administratieve handeling) meer te kosten dan het (hoogwaardige) advies.
Het lijkt erop dat de adviestarieven uit concurrentieoverwegingen laag worden gehouden en dat de misgelopen inkomsten vervolgens bij de bemiddelingskosten worden opgeteld. Bij de grote ketens zijn de verschillen het grootst: De Hypotheker, De Hypotheekshop, Hypotheekvisie en Van Bruggen Adviesgroep
Het loont om kritisch te zijn op de kosten die hypotheekadviseurs in rekening brengen. Rick van Ham roept starters op om een deugdelijke onderbouwing van deze kosten te vragen.
Banken en verzekeraars verdienen meer
Bij de vergelijking door Hypotiek zijn niet alle aspecten meegewogen volgens E.R. Nederhand van Blauwhuis Advies. Het feit dat banken en verzekeraars verdienen via de rentemarge mag zeker genoemd worden. En dat bedrag is vele malen het bemiddelingsbedrag.
Bron: verzekeringsnieuws.nl

Ook bij Van Diest Verzekeringen, ondersteund door Gana adviesgroep, kunt u terecht voor een passende hypotheek

Share This