+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

Deze week start in Nijmegen de 100ste Vierdaagse. In 1909 werd de mars voor het eerst gehouden. Het volk moest in beweging komen en dus kwam er een Vierdaagse voor wandelaars.

Ontstaan Vierdaagse
Op 3 april 1908 vond de oprichting plaats van de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding, de KNBLO, de (Koninklijke) Nederlandse Bond voor Lichamelijke Oefening. Eerste wapenfeit van de nieuwe organisatie was de voor voornamelijk militairen georganiseerde wandelvierdaagse van 1909. Op 1 september 1909 ging de eerste Vierdaagse van start. Er waren 306 deelnemers. Bij de wandelaars waren maar tien burgers, verder alleen militairen. Er werd in vier dagen 140 kilometer afgelegd waarbij men pas op de laatste dag weer terugkeerde naar de startplaats. In 1914 en 1915 ging de Vierdaagse niet door in verband met de mobilisatie vanwege de eerste Wereldoorlog.

Voor 1925 konden de mensen ook in 12 andere plaatsen starten. In 1925 werd Nijmegen de startplaats. De routes liggen sindsdien in en om Nijmegen heen. Je kon kiezen uit 35, 45 en 55 km per dag. In 1928 liepen de eerste buitenlanders mee. De Vierdaagse werd een internationale wandeltocht. Deelnemers komen uit de hele wereld tot aan Japan toe. Ook in de Tweede Wereldoorlog ging de Vierdaagse niet door.

In 1998 liep de miljoenste deelnemer mee. In 2006 werd de Vierdaagse na de eerste dag afgelast. Veel wandelaars hadden last van de hitte en uitdrogingsverschijnselen, waardoor de hulpdiensten overbelast raakten. Ook overleden twee deelnemers, overigens nadat ze de eerste dag met succes hadden volbracht. Omdat de weersverwachtingen voor de dagen erna nog warmer waren, werd vastgesteld dat het onverantwoord was om de Vierdaagse door te laten gaan. De deelnemers die de eerste dag waren gestart, kregen in plaats van de vierdaagsemedaille een speldje.
Koning Willem-Alexander bezoekt dit jaar de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse.
Het bezoek van de koning op 22 juli is een langgekoesterde wens van de organisatie. Vorig jaar kregen de koning en koningin al een uitnodiging om de honderdste editie van het wandelevenement bij te wonen. Koningin Máxima is er niet bij op 22 juli.

bron: NPO

Uiteraard is Michelle van Diest dit jaar ook weer van de partij, niet als loper maar wel als trouwe Vierdaagse en Zomerfeestenvierder. U zult hier maar beperkt iets van merken. Het kantoor is met uitzondering van de vrijdag de hele week geopend en Michelle blijft voor noodgevallen mobiel bereikbaar.

Michelle van Diest, Van Diest Verzekeringen, 024- 382 21 40 of 0614 594 153

Share This