+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

Nu al? Er ligt nog niet eens sneeuw! Misschien denk je dit wel als je de titel van deze blog leest. Maar inderdaad, het is alweer tijd voor winterbanden. Ze zijn niet alleen veiliger als het sneeuwt. Maar ook als het buiten koud en nat is. Zoals nu.

Vaak verplicht in het buitenland
Wanneer je het beste winterbanden op je auto kunt zetten, is moeilijk te zeggen. Als je naar het buitenland gaat, is het soms gewoon verplicht. Bijvoorbeeld als je tussen 1 november en 15 april naar Oostenrijk gaat voor wintersport. Of tussen 15 november en 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen in Italië rijdt. In Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Zwitserland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Ofwel: als er ijzel op de weg ligt of als de wegen glad zijn door sneeuw, sneeuwmodder of ijsvorming. Mocht je onder deze omstandigheden met zomerbanden rijden en je raakt betrokken bij een ongeluk, dan kun je mede-aansprakelijk worden gesteld. En krijg je misschien (een deel van) de schade niet vergoed.

Ook verstandig in Nederland
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Maar ook hier is het goed om ze wel onder je auto te leggen. Winterbanden zijn namelijk niet alleen veiliger als de weg wit is. Maar ook als het kwik niet boven de 7 graden komt en het regent. Dat kan al in de herfst zijn. Of een deel van de lente. ‘Von O bis O’, zoals de Duitsers dat zo mooi zeggen. Ofwel van oktober tot Pasen (Ostern).

Meer grip op de weg
Dat winterbanden veiliger zijn dan zomerbanden komt omdat ze van een ander – zachter – soort rubber zijn gemaakt. En omdat ze een ander profiel hebben met extra lamellen. Dit zorgt voor meer grip op de weg. Waardoor je auto eerder stilstaat als je moet remmen. En dat verschil is echt groot. Rijd je in de regen bij zo’n 5 graden Celsius, dan heb je met zomerbanden al gauw 15 meter meer nodig om stil te staan dan met winterbanden. Als het vriest en het sneeuwt, scheelt het helemaal veel. Rijd je 50 kilometer per uur, dan heb je met winterbanden 20 meter nodig om stil te staan. Met zomerbanden maar liefst 60 meter.

Niet duurder, maar wel veel veiliger
Doordat je de helft van het jaar winterbanden op je auto hebt, gebruik je logischerwijs de zomerbanden ook minder. Zo doe je met beide banden al snel 6 jaar, terwijl je met banden die je er het hele jaar op laat zitten 3 jaar doet. En ondertussen ga je wel veel veiliger de weg op. En dat is helemaal onbetaalbaar.
Bron: ANWB / verzekeringsnieuws
Foto:Foter, free stock photo

Van Diest Verzekeringen, adviseert om ‘s winters op winterbanden te rijden.

Share This