+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

Veel automobilisten weten niet wanneer ze over moeten stappen van winter- naar zomerbanden.

Hoewel de zon de laatste tijd al regelmatig schijnt, schommelen de temperaturen nog veel en komen ze ’s nachts zelfs nog wel eens onder het vriespunt. Wanneer kan je nou het beste je winterbanden omwisselen voor zomerbanden? Hiervoor geldt in Nederland geen wettelijke datum, winterbanden zijn immers niet verplicht.
Veelal wordt het wisselen naar zomertijd ( 27 maart 2016) als datum genomen om de banden te wisselen. Veel autobedrijven hebben dan ook “bandenwisselweken” en helpen u graag met het wisselen van uw banden.

Geldt er in het buitenland voor winterbanden een vaste periode?

Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is. Finland en Oostenrijk kennen wel een vaste periode. In Oostenrijk is het vanaf 2008 verplicht -tussen 1 november en 15 april- bij winterse omstandigheden op alle wielen winterbanden te voeren en/of sneeuwkettingen op de aandrijfwielen. Het laatste mag slechts als het geen schade aan het wegdek toebrengt. In Finland zijn winterbanden verplicht van 1 december tot 1 maart.

Wat zijn winterse omstandigheden?

Van winterse omstandigheden is in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Dat kan dus ook buiten het winterseizoen optreden. De definitie van winterse omstandigheden staat in de Duitse wet.
De verplichting tot een winteruitrusting heeft niet alleen betrekking op de banden maar ook op bijvoorbeeld de ruitensproeiervloeistof, de ruitenwissers en de koelvloeistof en in sommige landen ook een sneeuwschep.
Uw winterbanden en schaatsen kunnen dus weer in het vet, we kunnen ons op gaan maken voor een heerlijke lente en zomer.

Bron: anwb.nl en conti.nl

In alle jaargetijden kunt u voor al uw verzekeringsvragen bij Van Diest Verzekeringen terecht.

Share This