+31 6 14 594 153 info@vandiestgroep.nl

De kleur van je auto bepaalt mede hoeveel verzekeringspremie je kwijt bent. Dat meldt de Consumentenbond na onderzoek. Met een zwarte auto zijn consumenten voor een autoverzekering van Reaal, Zelf.nl en Route Mobiel duurder uit dan met een groene, gele of blauwe auto.

Tot 9% meer premie
Bezitters van een zwart voertuig betalen bij Reaal (Direct-polis) tot 9% meer voor een WA-verzekering, dan voor eenzelfde blauwe, gele of groene auto’s. Bij Route Mobiel en Zelf.nl is het verschil voor deze kleuren, afhankelijk van autotype en aantal schadevrije jaren, 4% tot ruim 8%.

Na wilde verhalen over ‘duurdere’ rode auto’s wilde de Consumentbond weleens nagaan of de kleur van een auto echt iets doet met de premie. De Consumentenbond noemt autobezitters afrekenen op kleur “niet te verklaren aan verzekerden”. Directeur Bart Combée: “Als je meer schade rijdt, wordt dit al afgestraft via de bonus-malusladder. Het is dubbelop om consumenten ook nog eens extra te laten betalen omdat ze een bepaalde kleur auto hebben”. Volgens de bond weigeren verzekeraars openheid te geven over het premiebeleid.

Risico-inschatting
Volgens de onderzochte verzekeraars weegt de kleur mee in de premies omdat ‘uit statistieken blijkt dat deze factor invloed heeft op de risico-inschatting.’ Oftewel: zwarte auto’s lopen meer risico op schade of diefstal.
Een voorbeeld: zonder schadevrije jaren betalen consumenten voor de Reaal-polis jaarlijks €128 meer voor een zwarte Audi (€1423) dan voor een groene (€1295). Met een blauw, geel of groen exemplaar zijn consumenten in alle gevallen goedkoper uit. De premieverschillen als gevolg van de kleur lopen op tot bijna 10% én verschillen per dekking. Andere autoverzekeraars gebruiken de autokleur niet als premiefactor.

Bron: Consumentenbond

Bij van Diest verzekeringen betaal je voor elke kleur dezelfde premie.

Share This